sobota 7. ledna 2012

Donošování starých stejnokrojů


VV z r. 1919
605.


Donošování starých stejnokrojů.
K výnosům ministerstva N. o. čj. 434 a 434/1 z roku 1918 se dodatečně nařizuje:
Pro mužstvo v zápolí se budou vydávati k donošení mírové (tmavobarevné) stejnokroje.
Čapky se přemění podle vzoru čj. 434 přes. Z 1918, ale jen částečně. Nášijka se podle předpisu zahrne, výložka se ale na čapku nenašije, protože je nedostatek výlož. sukna; čelní páska přišije se tedy z látky barvy čapky a z této našijí se pásky označující hodnost. Rakouská růžice se nahradí předepsaným znakem.
Blůzy, kabáty a pláště nebudou se prozatím z nedostatku výlož. sukna nově egalisovati; na kabátech a na pláštích zůstane staré vyložení, na blůzách také nebo prázdný límec.
Odznaky hodností jsou výhradně kolmé pásky.
K označení příslušnosti k pluku, praporu atd. se dovoluje, aby mužstvo nosilo šedě natřená plechová písmena nebo čísla.
Zakazuje se nositi:
Čáku, dragounskou a hulánskou přilbu, klobouky rakouských vzorů, vyznamenání za zvláštní schopnosti (služ. kniha A-28, I. díl, strana 6), pak žluté náramní pásky pro poddůstojníky z povolání, zbrojíře, podkováře, jednoroční dobrovolníky, bývalé chovance voj. výchovných ústavů, zlaté a černožluté náramní sponky (Achselspange) a polní odznaky (Felbinde, Kartusche), jak byly zavedeny v rak. armádě.
Místo černožlutých náramních pásek pro železniční a telegrafní oddíly zavádí se pásky běločervené s patřičným nápisem nebo odznakem.
Důstojníkům se dovoluje, nevystupují-li s jejich oddíly v nástupu nebo při slavnostech jako korporace vojenská, donositi rak.-uher. stejnokroje. Hodnosti na kabátech a blůzách musí býti však označeny kolmými pásky; hvězdy a široké zlaté nebo stříbrné pásky štábních důstojníků podle rak. vzoru nedovoluje se více nositi. U krátkých kožíšků (MG-Pelz) budiž odstraněna zlatá šňůra.
Poddůstojníci z povolání jsou oprávnění jako důstojníci jejich stejnokroj donositi.
Tato nařízení směřují hlavně k úspoře, proto se také zakazuje vyráběti stejnokroje podle rak. vzoru.
Velitelé všech formací dbejte přísně, aby se nepřístojnostmi a libovůlí v stejnokrojích nepodrývala kázeň.
Čj. 1203/VIII/2 ze dne 20./4. 1919.

Žádné komentáře:

Okomentovat