sobota 7. ledna 2012

Pláště (kožichy) a přezůvky pro stráže


VV z r. 1924 
539.

Pláště
(kožichy) a přezůvky pro stráže.
1. V zimě dostane stráž plášť (kožich) pro stráže, a bude-li třeba, i přezuvky.
Pro vojína na stráži v odlehlých místech musí býti tato zásoba:
  1. Jeden plášť (kožich) pro stráže a
  2. v místech, kde toho vyžaduje drsné počasí, jeden až dva páry přezuvek.
2. ZVV. Určí, pro které stráže mají býti v zásobě pláště (kožichy) pro stráže a pro které též přezuvky.
Posádková velitelství určí stráže, které smějí používati těchto chránítek ve dne i v noci a které jen v noci.
Velitelé stráží jsou odpovědni, že stráže použijí plášťů (kožichů) jen při drsném počasí, přezuvek jen v tuhé zimě.
3. Přezuvky si obuje vojín zpravidla na strážnici, plášť (kožich) pro stráže převezme teprve na místě samém od svého předchůdce.
4. Pláště (kožichy) pro stráže přiděluje MNO. z vojenského oděvního skladu, přezuvky pořídí na rozkaz posádkového velitelství ta tělesa posádky, kterým přináleží též oprava plášťů (kožichů) a přezuvek pro stráže.
Na přípravy k výrobě přezuvek přísluší paušál 20 (dvacet) Kč za 1 pár; kromě toho potřebné odpadky dodají tělesa zdarma.
5. Pláště (kožichy) pro stráže a přezuvky, které se normálním používáním zcela opotřebovaly, předložte k vybrakování důstojníku intendantstva, až bude v posádce přítomen.
Tento důstojník zařídí, aby nepotřebné pláště (přezuvky) byly v jeho přítomnosti rozpárány (rozřezány), a vydá potvrzení pro posádkové velitelství. Na tuto stvrzenku vyžádá si posádkové velitelství náhrady u intendance ZVV.
6. Odpadky z vybrakovaných předmětů přenechejte zdarma tělesům, kterým je svěřena výroba přezuvek.
Správkový materiál, jejž nelze ani získati z nepotřebných věcí, ani dodati z vnitřních hospodářských prostředků, třeba nakoupiti.
Výdaje na výrobu a opravu přezuvek, jakož i na opravu plášťů (kožichů) pro stráže jdou na vrub běžného rozpočtu MNO. (oděv a výstroj) a třeba je na povolení intendance ZVV. vydati z erárních peněz dotčeného tělesa.
7. Posádková velitelství dbají o to, aby uvedené potřeby pro stráže byly bezpečně uloženy, účelně používány, konservovány a udržovány, a vedou je, jakož i došlé bedny (obaly) inventářem dvojmo v evidenci.
Inventář třeba uzavříti koncem každého roku a jeden jeho exemplář s doklady příjmu a vydání zaslati do 10. ledna příštího roku intendanci ZVV. (na příklad za rok 1924 do 10. ledna 1925); druhý exemplář zůstane u posádkového velitelství.
Intendance ZVV. zašle inventář s doklady, jakmile jej prohlédla a opatřila klausulí, do konce ledna vojenské odborné účtárně k censuře.
V inventáři buďte nepotřebné věci vydány na stvrzení důstojníka intendantstva, nově přidělené věci a ušité přezuvky vzaty do příjmu podle nařízení, kterým byl povolen paušál k výrobě přezuvek, a konečně výrobní paušál a částka povolené na opravy provedeny jako průběžné v příjmu i ve vydání.
Stran beden (obalů) platí ustanovení výnosu čj. 605.594/41. odděl. z 20/12 1922 (výnos dostaly všechny intendance).
8. Jestliže se požívá se svolením MNO. místo přezuvek plstěných bot, zjistí intendance ZVV. potřebu pro příští zimu a hlásí ji do konce dubna MNO.; zároveň hlásí i počet chybějících plášťů (kožichů) pro stráže.
Stran evidence, výdaje a opravy plstěných bot platí totéž ustanovení jako o přezuvkách.
9. Pro stráže, které se nepočítají k posádkové službě, obstarávají strážní chranítka, je-li jich třeba, příslušná jejich tělesa z paušálů hospodářských správ.
                                     Čj. 9790/40. odděl. z 5/9 1924.

Žádné komentáře:

Okomentovat