neděle 8. ledna 2012

Zavedení nárameníčku.

VV z r. 1925, 
čl. 59.

Zavedení nárameníčku.

Mužstvo, vyzbrojené podle služebních předpisů puškou (karabinou) na rameni nebo řemeni, nosí na pravé ramenní pásce bluzy nebo pláště nárameníček.
Nárameníček je zhotoven ze smotku asi 6,5 cm širokého sukna barvy khaki a má asi 2cm v průměru.
Po délce nárameníku je soukenná 1cm široká průvlečka barvy khaki, její konce jsou našity na stranách nárameníku, obložených soukennými kolečky.
Nárameníček se navléká na pravou ramenní pásku bluzy nebo pláště.
Navlékne-li se nárameníček na ramenní pásku bluzy, neleží ramenní páska na rameni, nýbrž je napjata.
Proto se asi 1cm od malého stejnokrojového knoflíku po ramenní pásku přišije zinkový knoflík, na který se ramenní páska s navlečeným nárameníkem zapne.
Bluzy, které se budou vyráběti v roce 1926, budou již míti delší ramenní pásky a nebude tudíž zapotřebí u nich zinkový knoflík přešívati.
Ramenní pásky u pláště zůstanou nezměněny.
Nárameníčky si zhotoví útvary z vybrakovaných součástí oděvu, a to postupně a podle možnosti.
Výdaje, vzniklé výrobou nárameníčků pro mírové zásoby hradí tělesa z paušálu hospodářských správ.
Niti, potřebné k výrobě nárameníčků pro augmentační zásoby, dále zinkové knoflíky k bluzám, ročník výroby 1925 a v to počítaje, přidělí podřízeným tělesům příslušná intendance ZVV., divise, horské a jezdecké brigády z voj. oděvního skladu 1 v Brně bezplatně, a to:
na 1 bluzu jeden bílý zinkový knoflík, pokud jej útvary nezískají z vybrakovaných oděvních součástí, k zhotovení jednoho nárameníčku 2 m niti khaki čís. 30 a k našití jednoho zinkového knoflíku 1⁄2 m niti khaki čís. 1.




Čj. 13.474/40.odděl. z r. 1925 z 27/1 1926

Žádné komentáře:

Okomentovat