neděle 22. ledna 2012

Polní láhev a řemení k polní láhvi


VV z r. 1927,
čl. 545.

Polní láhev a řemení k polní láhvi.

Jako součást polního náčiní je systemisována polní láhev, řemení a zátka k ní, viz sl. předp. H-IV-3a, příloha I, běž. čís. 163, 164 a 219.
Polní láhev (obr. 1 a 2) je lisována z železného plechu a má na vršku dvě poutka z železného drátu; je smaltována na povrchu khaki a uvnitř bílé.
Zátka je z korku a má navrchu plechový klobouček s poutkem. Železné součástky zátky jsou pocinovány.
Zátka je na láhev připevněna konopným provázkem, na koncích provázku jsou železné, pocinované svorky.
Za opotřebované nebo ztracené zátky možno odbírati na preliminář z voj. oděvního skladu 1 v Brně zátky nové, které jsou bez provázku.
Nutno-li opotřebovanou polní láhev doplniti provázkem, zaopatří si jej útvary z paušálu hospodářských správ.
Polní láhev váží 270 g a pojme 1/2 litru.
Normální doba nošení se stanoví tímto výnosem na 4 léta.
Polní láhev se nosí v mošně, kdo nemá mošnu, nosí jí buď v tlumoku nebo na řemení.




Řemení k polní láhvi (obr. 3) je zhotoveno z lehké řemenové kůže a skládá se z nosného řemene, z dvou okružních řemenů a ze zápinky.
Na řemení jsou dva kroužky, přezka a nýt; jsou železné a jsou černě lakovány.
Řemení k polní láhvi váží asi 135 g. Pro koho je polní láhev nebo řemení k polní láhvi předepsáno, je uvedeno ve vydávaných příslušných přehledech součástí oděvu, výstroje a polního náčiní.


V příloze I sl. předp. H-IV-3a škrkněte: v běžném čísle 163, v sloupci Normální doba nošení let "20" a vsuňte místo toho "4", v běžném čísle 219, v sloupci "Pojmenování" škrkněte "s provázkem".
Čj. 46.425-V./2. odděl. z 5/10 1927.


 

3 komentáře:

  1. nositelnost jenom 4 roky? čím to bylo nařízeno? všude jsou tu samé předpisi někdy i nesmyslné otom jak se mají věco donášet a starat se oně a polní láhev která se dá nosit i 30 let by vyřadili po 4 letech nošení?

    OdpovědětVymazat
  2. K Vašemu dotazu :
    Nositelnost polní lahve byla stanovena služebním předpisem H-IV-3a. Nositelnost samotná je dále rozdělena na mírový (4 roky) a válečný stav, který je poloviční tj. 2 roky. Tato doba byla stanovena na základě zkušeností z praxe, samozřejmě uplynutí této doby neznamenalo, že se láhev zahodila. Po 4 letech prošla revizí stavu a pokud byla v pořádku, tak se dále používala. Doby použitelnosti jednotlivých výstrojních součástek je tématem dalšího článku, který momentálně připravujeme.
    Minimuzeum.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den!
    Tento model Wzr. 1927? Rozumím správně? (Omlouváme se za chudé českého jazyka, píši skrze Google-translate).

    OdpovědětVymazat