sobota 7. ledna 2012

Hřebínky přilb vz. 20, odstranění


VV. čís. 44./1933
 357.

Hřebínky
přilb vz. 20, odstranění
MNO. rozhodlo, aby byly odstraněny hřebínky přilb vz. 20 a přílby byly znovu natřeny.
Návod: Nejprve se hřebínek příčně ( na temeni přílby ) přeřízne pilkou; takto vzniklé půlky se odehnou rukou od temene přílby, pak se plochými kleštěmi uchopí část hřebínku co možná nejblíže svaru a po způsobu otvírání konserv se odtrhne od těla přílby. Stejným způsobem se odtrhuje i druhá polovina hřebínku. Po odtržení hřebínku zůstanou na povrchu těla přílby v místě svaru zbytky hřebínku; opilují se pilníkem.
Objeví - li se v přílbě po odtržení hřebínků ( v místě svaru ) trhliny nebo dokonce propáleniny, nebo je - li přílba v okraji prasklá, neopravuje se, nýbrž se odvede do příslušné zbrojnice k zrušení. Menší deformace ( vboulení ) stěny těla se dají vyrovnati za studena půlkulatým kladívkem. Vyhřívati přílbu je přísně zakázáno.
Součástek potřebných k opravě jiných přílb možno užít z přílb navržených k zrušení.
Tělo přílby se po snětí hřebínku musí znovu natřít olivově zelenou olejovou barvou ( matnou ). Tuto speciální barvu si vyžádají útvary u příslušné zemské zbrojnice.
Bylo - li tělo přílby již několikrát předtím barvou natřeno, takže vrstva barvy na přílbě je značně tlustá, odstraní se stará barva ponořením těla přílby zbaveného všech součástek přílb do 5% - 8% roztoku hydroxydu (louhu) sodného (NaOH) a v něm se ponechá tak dlouho, až se dá barva rýžovým kartáčem lehce smýti. Roztok, který se získá rozpuštěním 33 g NaOH v 1 litru vody, působí na barvu rychleji, když se zahřeje na 30 - 40´C. Po odstranění staré barvy působením uvedeného roztoku musí se tělo přílby vyprati (nejméně třikrát po sobě) v čisté, nejlépe vlažné vodě. Odstraňovati starou barvu s přílby jiným způsobem, např. smirkovým plátnem, není dovoleno.
Přílba je dostatečně zbavena stop hydroxidu sodného, když v mokrém stavu nezanechává na prstech kluzký omak. Ještě lépe lze se přesvědčiti o dokonalém odstranění louhu červeným lakmusovým papírkem: přiloží-li se na mokrou přílbu, nesmí změnit barvu, zmodrá-li, není dostatečně omyta. Omytá přílba se nechá uschnout (nejlépe na slunci a proudícím vzduchu).
Pak se na osušené tělo přílby nanáší příslušná barva stejnoměrně štětcem a roztírá se v slabou vrstvu (aby po přílbě nestékala).
Natřené tělo přílby se musí nechat nejméně 24 hod. schnouti. Po zaschnutí prvního nátěru se natírá tělo přílby po druhé stejným způsobem. K úplnému zaschnutí (zatvrdnutí) nátěru je třeba 48 hod.
Natřené přílby musí býti na povrchu matné, nikoli lesklé. Mimoto se nesmějí pak přetírati (i když se nátěr odře) lesklým průsvitným lakem nebo olejem. Tělo přílby, jehož nátěr řádně zaschl (po 48 hod.), se opatří příslušnými součástkami.
Náležitost olivově zelené olejové barvy k nátěru jedné přílby je 0.025 kg.
Barvu podle náležitosti budou rozesílati ZZ. I, II, III, příslušným útvarům a div. zbrojnice 11 útvarům 11. a 12. divize na žádanky.
Štětce, rýžové kartáče, lakmusový papír a hydroxid (louh) sodný (NaOH) si zaopatří útvary, jestliže tyto potřeby nemají, z vlastního paušálu.
Odstraňování hřebínků z přílb a natírání přílb musí být skončeno u všech útvarů nejpozději do 1. března 1934.

Přilba vz. 20 po odstranění hřebenu, patrná stopa po přivaření hřebenu. Měl jsme možnost vidět i přilbu, kde byl hřeben nýtován.

Pod hřebenem byl umístěn větrací otvor, dle exemplářů, které jsem měl možnost vidět, však zřejmě nebyl u všech přileb vz. 20 vyvrtán. Je vidět obrys hřebene, který byl poměrně široký.

Přilba vz.20 po odtstranění hřebenu
 

1 komentář:

  1. Otvor pod hřebenem je absolutně atypická záležitost. Nýtovaný hŕeben na vz.20 je sci-fi, nebo absolutní ratita.

    OdpovědětVymazat